• 260 g hladnog putera
• 460 g mekog,
pšeničnog brašna
• 1 jaje
• 160 ml ledene vode
• 1 kašika jabukovog
sirćeta
• ½ kašičice soli
• 750 ml mleka
• 1 štapić vanile
• 6 žumanaca
• 150 g šećera
• 45 g skrobnog brašna
• 50 g putera sobne
temperature
• 50 ml slatke pavlake
• 40 g šećera u prahu
• 100 g Mlevene Plazme
• 100 g Mlevene Plazme
Najpre umesite testo za korice. U odmereno brašno dodajte
so, izmešajte, pa dodajte hladan puter, krupno izrendan.
Utrljajte puter u brašno, napravite udubljenje u sredini, pa u
udubljenje dodajte ostale sastojke: jaje, sirće i ledenu vodu.
Umesite glatko, elastično testo, pa ga podelite na 12 loptica.
Loptice testa nežno uvijte u providnu foliju, pa stavite u
frižider da odstoji otprilike 2 sata.
Nakon toga zagrejte rernu na 210 stepeni. Papirom za
pečenje obložite dva pleha.
Svaku lopticu testa razvijte na pobrašnjenoj podlozi do
prečnika 22 cm. Krug od testa izbockajte viljuškom. Nije
važno ako krug nije pravilan, jer se viškovi testa odsecaju
nakon pečenja. Torta će biti prečnika 18 cm, a testo se
pečenjem skuplja, pa je važno da prečnik pre pečenja bude
znatno veći. Pecite koricu 7-8 minuta u zagrejanoj rerni.
Odmah je prebacite sa papira za pečenje na kuhinjsku krpu
i tanjirom prečnika 18 cm odsecite višak testa, a formirani
disk ostavite da se hladi. Viškove skupljajte sa strane.
Nastavite sa preostalih 11 loptica testa. Dok se jedna korica
peče, drugu pripremajte i stavljajte na drugi pleh obložen
papirom za pečenje.
Dok su loptice testa u frižideru, pripremite krem. Mleko
odmerite u veću šerpu i ubacite štapić vanile. Zagrevajte
do ključanja. Posebno izmešajte šećer, skrobno brašno
i žumanca da dobijete smesu bez grudvica. Iz vrelog mleka izvadite štapić vanile. U ovu smesu dodajte vrelog mleka, malo-pomalo, da se žumanca zagreju. Tako ćete
sprečiti da se zgrušaju. Toplu smesu sa žumancima vratite
u vrelo mleko i mešajte na blažoj vatri dok se ne zgusne.
Vrelu smesu sklonite sa vatre, dodajte puter na sobnoj
temperaturi i umešajte, pa pokrijte providnom folijom
površinu fila da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na
sobnoj temperaturi, pa dodatno ohladite u frižideru.
Neposredno pre filovanja, ulupajte slatku pavlaku sa
šećerom u prahu. Ohlađenom kremu dodajte Mlevenu
Plazmu i ulupanu slatku pavlaku i sve sjedinite.
Na tanjir na kom će biti torta stavite kašiku krema, pa prvu
koru. Preko prve kore razmažite 2-3 kašike krema, pa stavite
drugu koru. Nastavite tako do dvanaeste kore. Tortu lagano
pritisnite i stavite u frižider. Nemojte potrošiti sav krem.
Nakon 2 sata tortu izvadite iz frižidera, opet malo pritisnite,
pa premažite ostatkom krema po obodu i površini.
Viškove pečenih korica usitnite, pa im dodajte 50 g Mlevene
Plazme i tom smesom obilno pospite tortu sa svih strana.
Ostavite u frižideru da prenoći, pa služite.