• 70 g putera
• 280 g brašna
• prstohvat soli
• 50 g šećera
• 1 kafena kašičica suvog kvasca
• 60 ml toplog mleka
• 1 jaje
• 1 žumance (za premazivanje)
• 80 g čokolade
• 60 g putera
• 15 g kakao praha
• 1 supena kašika šećera u prahu
• 50 g grubo usitnjenih pečenih lešnika
• 25 g Mlevene Plazme
• 2 supene kašike šećera
• 2 supene kašike vode
• listići badema
Testo se sprema veče pre pečenja. Puter isecite na kocke. U veću činiju sipajte brašno, so i šećer od koga ste odvojili 1 supenu kašiku. Tu kašiku šećera u manjoj činiji pomešajte sa kvascem pa prelijte toplim mlekom. Činiju pokrijte i ostavite sa strane kako bi se kvasac aktivirao. Kada se kvasac aktivira, sipajte ga u činiju sa brašnom, dodajte jaje pa zamenite meko testo (testo mora malo da se lepi za ruke). Mesite testo oko 5 minuta, a zatim mu, kockicu po kockicu, dodajte puter koji se ugrejao do sobne temperature. Između svake kockice premesite testo kako bi se puter lepo sjedinio sa njim. Kada ste potrošili sav puter, formirajte loptu od testa pa je stavite u činiju podmazanu suncokretovim uljem. Činiju prekrijte providnom folijom pa je stavite u frižider preko noći.
Ujutru u manju šerpu sipajte čokoladu i puter za namaz pa ih stavite na tihu vatru da se otope. Kad su se otpili, dodajte im kakao i šećer u prahu i sve lepo sjedinite.
Kalup za hleb obložite sa svih strana papirom za pečenje. Izvadite testo iz frižidera pa ga na radnoj površini razvucite oklagijom tako da dobijete pravougaonik dimenzija 30x40 cm. Na testo ravnomerno nanesite čokoladni namaz, ostavljajući oko 1 cm od ivica nenamazan. Preko namaza pospite lešnike i Mlevenu Plazmu. Gornju dužu ivicu testa premažite s malo hladne vode pa testo pažljivo smotajte u rolat. Oštrim nožem rolat isecite po dužini na 2 polovine tako da na jednom kraju rolata ostanu spojene. Trake od testa koje ste dobili pažljiv upletite, a krajeve bez fila isecite. Malo skupite pletenicu pa je prebacite u pripremljen kalup i ostavite je 1 sat i 30 minuta na toplom mestu kako bi lepo narasla.
Rernu zagrejte na 170°C. Pred ubacivanje u rernu, testo premažite umućenim žumancetom koje ste razredili sa malo vode. Bapku pospite listićima badema pa je ubacite u rernu na 30 minuta, tj. dok testo ne dobije zlatnu boju.
U manju šerpu sipajte šećer i vodu za sirup pa ih stavite na umerenu vatru da proključaju. Kad se šećer otopio sklonite šerpu sa vatre i uz pomoć četkice bapku premažite sirupom čim je izvadite iz rerne. Ostavite bapku da odstoji 5 minuta pa je izvadite iz kalupa kako bi se ohladila.